Çocuklar anaokuluna başlarken yepyeni bir hayata da başlar. Öğretmen ve arkadaşlar da dahil olmak üzere ailesi dışında yeni kişilerle de yakınlık kurar. Yenilikler yetişkinlerden çok çocukları daha çok etkiler çünkü yenilik değişimi de beraberinde getirir, bu da alışılagelmiş güven duygusunun sarılması korkusunu tetikleyebilir. Ve bu da çocukta okul fobisini kaçınılmaz hale getirebilir. Her çocuğun bunu atlatma süreci değişiklik gösterebilir. Burada ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Çocuklarını bu kaygılardan kolaylıkla kurtarabilirler. Çocukların güvende oldukları mesajlar aşağıda sıralandığı şekilde verilebilir;

1-  Çocuklar böyle güven ve kaygı sorunu yaşarlarsa ilk olarak öğretmeninden ve okulun rehberliğinden destek alınabilir.
2-  Çocuğun kardeşi varsa kıskançlık söz konusu olabilir ve çocuk bu yüzden de okula gelmek istemeyebilir. Kardeşi olmadan onunla birebir ve özel zaman geçirmek çocuğa iyi gelecektir.
3-  Çocuğun yeme ve tuvalet alışkanlığını okulda da düzene sokmak için bir uzmandan destek alınabilir.
4-  Çocuğa okulun normal bir süreç olduğunu anlaşabileceği cümlelerle anlatılabilir.
5-  Çocuklar ebeveyn ilişkilerinden çok etkilenirler, anne ve baba iyi birbirleriyle iyi iletişimde olurlarsa çocuk için güven ortamı daha kolay sağlanacaktır.
6-  Çocuklar okuldan geldikten sonra veliler okulun nasıl geçtiği ile ilgili diyaloglar kurabilirler. Yalnız bunu “okul nasıl geçti, bugün okulda neler yaptın” gibi zorlayıcı cümlelerle değil de, kendi gününüzün nasıl geçtiğini anlatarak başlarsanız çocuk da bu sohbete kendi isteğiyle katılacaktır.
7-  Çocuğa okulda yaptıklarıyla ilgili kesinlikle maddi ödüller vermeye alıştırmayın. Çünkü okulu zamanla koşullu olarak gidilen bir yer olarak algılayacak ve okula giderken sürekli bir koşul öne sürecektir. Bunun yerine anlattıklarını ve yaptıklarını can kulağıyla dinleyip, onun ne denli değerli biri olduğunu hissettirilmesi uzun vadede çok iyi sonuçlar verecektir.
8-  Öğretmenin ebeveynlere çocuklarla birlikte yapmak üzere eve gönderdiği etkinlikler çocuğun ödevlerini severek yapmasına katkılı olacaktır. Ayrıca bu vesileyle anne ve babalar çocuğunun yeteneklerini keşfetme, eksikliklerini fark etme ve gelişme sürecini daha yakından kavrama fırsatını bulacaklardır.
Son olarak çocuklar bu sürecini tüm bu maddelere rağmen hala kolaylıkla atlatamıyorsa bağımlılık söz konusu olabilir ve bir uzmandan uzun vadeli destekler alınarak bu süreç de zamanla yoluna sokulabilir.